Behang-en-papierrestauratie


 

 

 

 

 

 

 

   Het rode behang    Het blauwe behang    De deur- en schouwstukken

De Oriënt in Hingene is een tentoonstelling over gerestaureerde Chinese behangsels, deur- en schouwstukken uit het 18de eeuwse kasteel d'Ursel.
Deze prachtige tentoonstelling loopt van 13 augustus 2002 tot 14 november 2002 in het paviljoen De Notelaer.
Elke dag (behalve vrijdag) toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur.

Organisatie: Provinciebestuur van Antwerpen, in samenwerking met De Notelaer vzw

Bij specialisten is het bijzondere interieur van het kasteel d’Ursel in Hingene genoegzaam bekend. De zo typische 18de-eeuwse interieurindeling, het textielbehang en het behang in Chinees papier hebben dan ook al terecht aandacht gekregen in wetenschappelijke publicaties.

Om het publiek een voorsmaakje te kunnen geven van een uitzonderlijk stuk patrimonium van de provincie Antwerpen zal een selectie van gerestaureerde Chinese behangsels, deur- en schouwstukken uit het kasteel d’Ursel ten toon worden gesteld.
Deurstuk uit de slaapkamer van het Appartement de la belle alcove na demontage klaar voor restauratie.

De restauratie van deze mooie, maar zeer fragiele 18de- en 19de-eeuwse stukken had vaak het karakter van een echte reddingsoperatie. Die werd uitgevoerd door papierrestauratrice Rosemie Cheroutre van de bvba Chebie Productions, onder wetenschappelijke begeleiding van Geert Wisse.

De Notelaer is niet toevallig als locatie voor deze tentoonstelling gekozen: ooit behoorde dit paviljoen ook tot het domein van de hertogen d’Ursel. Deze gelegenheid kan misschien de aanzet zijn om de historische banden tussen paviljoen en kasteel opnieuw aan te halen.


De restauratieopdracht omvatte twee ensembles van rood Chinees behang, uit de salon en uit de bibliotheek, een kleiner blauw ensemble uit de antichambre van het appartement de la belle alcove en zestien deur- en schouwstukken uit diverse appartementen van de gelijkvloerse en de eerste verdieping. Van een zeventiende exemplaar was de centrale prent uitgesneden en restten er enkel de boordsels. Dat stuk heeft alleen nog maar documentaire waarde.

De behangsels bevonden zich nog in situ en moesten dus in een eerste fase worden gedemonteerd.

De noodzaak voor een restauratie (of een redding) was zeer prangend bij het aanschouwen van de gedecoreerde salons in het kasteel. 

Het was toen winter 1999, het kasteel stond sinds 1973 bijna voortdurend leeg en de bewaaromstandigheden voor oude Chinese behangsels waren alles behalve goed.

De resterende deur- en schouwstukken in Chinees papier waren, op één na, al op het einde van de jaren 1980 gedemonteerd en voorlopig gestockeerd op de zolder van het gemeentehuis van Hingene.

Alle stukken bestaan uit diverse laagjes zeer dun, langvezelig papier, voornamelijk bamboe. Voor de restauratie werd er steeds gewerkt met gelijkaardige materialen, behalve voor de lijmen. Daar werd gekozen voor schimmelresistente producten. De retouches werden uitgevoerd in waterverf, er werd niets aan het origineel toegevoegd en alle interventies zijn reversibel.

© Rosemie Cheroutre, Chebie Productions bvba, E. Gevaertdreef 10A, 9830 Sint-Martens-Latem


© 2001-2002  De Notelaer  Notelaerdreef 2  2880 Bornem (Hingene) -Telefoon/Fax +32 (0)3 889 69 20 E-mail info@notelaer.be