Verloop van een behangrestauratie-project

 

 

 

 

 

 

 

Ter plaatse

Het te restaureren behang wordt in zijn ruimte gefotografeerd, afmetingen worden genoteerd. Er wordt een grondige beschrijving gemaakt van de toestand, zowel van de behangsels als van de ruimte.

De oorzaak van de schade wordt opgespoord en er worden testen uitgevoerd op de behangsels om kennis te krijgen van de rele staat van het papier, de wijze van montage en de gebruikte kleefstoffen.

Met de verzamelde gegevens wordt een strategie uitgewerkt om de behangsels op de meest veilige manier van de muur te verwijderen.

Afhankelijk van hun toestand en de aard van de schade wordt beslist om beschermende behandelingen uit te voeren zodat risico op extra schade uitgesloten wordt. 

 

 

 

Transport

 

Steeds afhankelijk van de aard en toestand van  het behang, de afmetingen en de wijze van montage, wordt het transport georganiseerd.

 

In het atelier

 

Indien het behang aangetast is door schimmels, wordt er steeds een schimmelwerende behandeling uitgevoerd. Schimmels kunnen behangsels ernstig beschadigen en verzwakken maar zijn eveneens te mijden voor de persoon die ze moet behandelen. Een bijkomende reden waarom deze behandeling zo belangrijk is, is het voorkomen van een aantasting door die schimmels van het andere materiaal die in het atelier aanwezig. Schimmels kunnen zich gemakkelijk door luchtverplaatsing verspreiden.

 

De verdere behandeling bestaat erin het behang te reinigen van oppervlakkig vuil maar eveneens van interne onzuiverheden.

De oude dragers worden verwijderd.

Het behang wordt gerestaureerd, baan na baan (dichten scheuren, opvullen gaten, bijwerken, retoucheren)

Meestal worden de behangsels verstevigd met een drager van Japans papier.

 

Terug plaatsen

 

Alweer afhankelijk van het soort behang worden behangsels soms op vooraf voorbereide Japanse ceder frames gemonteerd en vervolgens ter plaatse tegen de muur gefixeerd.

 

Dit is meestal het geval bij Chinees behang.

Voor de meeste Westerse behangsels worden de muren voorzien van een textiel bespanning en worden de behangsels op deze eveneens voorbereide bespanningen gekleefd.

Het kan ook dat de behangsels oorspronkelijk rechtsreeks op de muur waren gekleefd, en in dat geval worden ze  eventueel terug direct tegen de muur bevestigd maar dan steeds met een voorafgaande behandeling van de muren waartegen een bufferzone wordt gekleefd.

 

Afwerking

 

Een inspectie om zeker te zijn dat het behang overal goed hecht en indien nodig worden nog wat retouches uitgevoerd.

 

>Terug>

Rosemie Cheroutre, Chebie Productions bvba, E. Gevaertdreef 10A, 9830 Sint-Martens-Latem.

YournameCom 2007 Privacy Policy Terms of Use